Uutislistaukseen

KORONAOHJE 22.12.2021 päivitettynä

23.12.2021 08.00

Tuomiokapitulin ohjeet seurakunnille ajalle 23.12.2021 – 5.1.2022

Kirkolliset toimitukset ja jumalanpalvelukset

Aluehallintoviraston antamat kokoontumisrajoitukset eivät koske uskonnollisia tilaisuuksia, vaan kyse on kirkon omilla päätöksillä seurakunnille annetuista ohjeista. Uskonnon harjoituksen mahdollistaminen on oleellinen tekijä ihmisten jaksamisen ja henkisen kriisinkestävyyden turvaamisessa. Jumalanpalvelusten ja kirkollisten toimitusten merkityksestä on keskusteltu viranomaisten kanssa ja sieltä on nimenomaan korostettu näiden merkitystä jaksamisen ja kriisinkestävyyden näkökulmasta. Kirkollisasioista vastaava ministeri Antti Kurvinen sanoitti joulukirkkojen merkitystä hallituksen tiedotustilaisuudessa näin: ”Meillä on ylihuomenna jouluaatto ja omaan (ministerin) salkkuuni kuuluvat myös uskonnollisiin yhteisöihin liittyvät asiat. Monelle suomalaiselle joulun viettoon kuuluu joulukirkkoon meneminen tai muihin joulun hengellisiin tapahtumiin osallistuminen. Liittyen joulukirkkoon ja hengellisiin tapahtumiin totean, että niitä voidaan edelleenkin järjestää ja voi mennä joulukirkkoon. Seurakunnat ja uskonnolliset yhteisöt ovat ohjeistaneet terveysturvallisuustoimista joulukirkkoihin ja joulun muihin hengellisiin tapahtumiin liittyen. Samoin erilliset linjaukset eivät estä kirkon toimitusten kuten häiden ja hautajaisten järjestämistä. Näissäkin luonnollisesti tulee noudattaa tarkasti terveysturvallisuusohjeita, joita näissä tapahtumissa ja tilaisuuksissa annetaan.”

Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien sekä Keski-Pohjanmaan maakunnan (Soite) alueella olevat seurakunnat Edellä kuvatut yleiset periaatteet jumalanpalvelusten merkityksestä jaksamiselle ja kriisinkestävyydelle pätevät myös näillä alueilla. Noudatetaan tuomiokapitulin 3.12.2021 antamia ohjeita. Jumalanpalveluksissa ja kirkollisissa toimituksissa voidaan ottaa 1/3 tilan enimmäisosanottajamäärästä. Yleisötilaisuuksissa voidaan käyttää koronapassia matalan riskitason tilaisuuksissa. Tällöin osanottajamäärää ei rajoiteta. Mikäli Lapin tai Lounais- ja Sisä-Suomen avit antavat uusia päätöksi, tuomiokapituli reagoi niihin uusilla ohjeilla. Piispan ohje 3.12.2021 (oulunhiippakunta.fi)

 

Tuomiokapituli seuraa valtioneuvoston ja muiden viranomaisten päätöksiä ja ohjeistaa seurakuntia tarpeen mukaan.

Suurin silmin

Eräässä ikonissa, missä on kuvattuna pyhä perhe pakomatkalla Egyptiin, taiteilija on halunnut maalata suuret silmät Jeesus-lapselle Marialle ja Joosefille. Yksi tulkinta suurista silmistä on se, että vaikka pyhällä perheellä oli vaikeaa, he olivat pakomatkalla ja varmasti epätietoisia ja ahdistuneitakin, he kuitenkin pystyivät näkemään ”suurilla silmillään” kauemmas kuin sen hetkiseen tilanteeseensa. Ehkä meidänkin tulisi viettää joulua pyhän perheen kanssa ”suurin silmin”. Niin että, emme vain näkisi nykyisen hetken murheita ja haasteita, vaan katselisimme kauemmas ja suurempia asioita. Joulu on suurten asioiden, taivaallisten asioiden aikaa. Se on aikaa, jolloin taivas tukee maan päälle; se on aikaa, jolloin koko maailmalle ilmoitetaan ilosanoma; se on aikaa, jolloin meille jokaiselle, ”koko kansalle”, syntyy Vapahtaja.

”Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon.” Jes. 9:1

Riemullista Vapahtajan syntymäjuhlaa! Piispa Jukka Keskitalo